Vanliga frågor och svar om Caya Pessar

Här hittar du vanliga frågor och svar om Caya Pessar. Informationen på den här sidan ersätter inte bruksanvisningen som kommer med din beställning. 

Odoo • Text and Image
Vad är Caya Pessar?

Caya Pessar är ett vaginalpessar som används tillsammans med pessargel/spermiehämmande medel för att förhindra graviditet. Pessaret sätts in i slidan tillsammans med spermiehämmande medel före samlag och sitter sedan kvar i slidan minst sex timmar efter samlaget. Caya Pessar kommer i en storlek som passar de flesta, om du tidigare haft Milex Pessar så passar det troligtvis dig om du har haft storlek 65-80. Caya Pessar kan sitta i slidan i upp till 24 timmar i taget. Om det sitter i längre än 24 timmar finns det risk för TSS "Toxic Shock Syndrome", även känt som "tampongsjukan".

Caya Pessar är det mest använda pessaret i världen. Det är CE-märkt godkänt som preventivmedel inom EU, FDA-certifierat som preventivmedel i USA och används även i flera andra länder. 

Hur effektiv är Caya Pessar?

Effektivitet kan mätas på flera olika sätt. Det vanligaste sättet är pearl index vid perfekt användning och typisk användning. Då mäter man hur många av 100 kvinnor som blir gravida efter ett års användning. Typisk användning är enkelt förklarat personer som uppger att de använder metoden men som gör misstag, exempelvis som att de glömmer ett p-piller någon gång ibland. Perfekt användning så ska användaren vara säker på att den använt metoden helt korrekt. 

Caya Pessar har en effektivitet på 6 vid perfekt användning och 12 vid typisk användning. Det går att jämföra med kondom som har 18 vid typisk användning, P-piller som har 9 vid typisk användning och spiral som har under 1 vid typisk användning. Om du inte använder någon metod har du 85 vid både typisk och perfekt användning. 

OBS: Om du vet att du använt Caya Pessar fel, det vill säga om det har åkt ut vid samlag eller om du har glömt använda det - Använd akutmetod för att inte riskera oönskad graviditet.

Hur fungerar Caya Pessar?

Caya Pessar sätts in i slidan före samlag och skapar en barriär för livmodertappen. Övre delen av slidan är täckt av pessaret och spermierna tar sig fysiskt inte in i livmodern för att kunna befrukta ägget. För att göra metoden ännu säkrare används den i kombination med spermiehämmande medel, även kallat pessargel. Gelen har två funktioner. Den första funktionen är att gelen är så tjock att spermier inte tar sig igenom gelen och den andra att den har ett för lågt pH-värde för att spermierna ska överleva. 

Caya pessar har alltså tre metoder för att förhindra oönskad graviditet:

  • Pessaret skapar en fysisk barriär för livmodertappen

  • Pessargelen skapar en fysisk barriär

  • Förändrat pH-värde i slidan som hämmar spermierna Var ska jag förvara Caya Pessar när jag inte använder det?

När du beställer Caya Pessar medföljer ett fodral som du ska förvara Caya Pessaret i när du inte använder det. Kan jag känna av Caya Pessar vid samlag?

Det har gjorts flera studier för hur Caya Pessar känns vid samlag både för kvinnan och mannen. I studierna framgår det att majoriteten av kvinnorna (95%<) inte känner av pessaret vid samlag. Av männen så är det 45-62% som känner av pessaret men enbart 4-12% som tycker att pessaret stör vid samlag.

I den ena studien uppgav 8% av kvinnorna att de kände av pessaret vid samlag och enbart 5% efter samlaget. I samma studie uppgav 45% av männen att de kände av pessaret vid samlag men endast 4% av männen tyckte att pessaret störde vid samlaget. 

I en annan studie så uppgav 23% av kvinnorna och 62% av männen att de kände av pessaret vid samlag. Däremot uppgav enbart 1% av kvinnorna och 12% av männen att det störde dem vid samlaget. 

Hur gör jag för att prova ut Caya Pessar?

Vi rekommenderar att alltid prova ut pessar hos en barnmorska, läkare eller gynekolog för att säkerställa att det sitter korrekt. För att pessar ska vara så effektivt som möjligt är det viktigt att användaren kan sätta in och kan känna så att det sitter korrekt före varje samlag. 

Din barnmorska eller gynekolog ska kunna prova ut pessar och hjälpa dig med detta. Om du vill gå till en mottagning som garanterat har kunskap i området hittar du dessa här:
www.cayapessar.se/karta

Hur vet jag om Caya Pessar är korrekt insatt?

Caya pessar ska sitta längst in i slidan med livmodertappen i den skålformade delen av pessaret. Sedan förs pessaret upp bakom symfysen/blygdbenet. När det sitter korrekt ska du kunna känna med ett finger så livmodertappen är helt täckt av pessaret. 

OBS: Kom ihåg att använda Caya Pessar tillsammans med spermiehämmande gel. Om du har kvar pessaret och ska ha samlag igen så ska du tillföra mer gel före varje samlag. Vilka biverkningar kan förekomma med Caya Pessar?

Caya Pessar är helt fri från biverkningar tack vare att den är fri från latex, syntetiska hormoner och annat. Om du känner obehag av pessaret, kontrollera att det sitter korrekt och ta annars kontakt med din barnmorska eller gynekolog. 

Passar Caya Pessar för mig?

Om du är ute efter en hormonfri metod men inte vill använda kondom eller sätta in en koppar- eller pärlspiral så kan Caya Pessar vara perfekt för dig. Det som är viktigt med Caya pessar är att du som användare är noggrann med att sätta in det före varje samlag och noggrann med att du har det i sex timmar efter varje samlag. En del kan tycka att det är lite lurigt med pessar de första gångerna men många kan inte tänka sig något annat när de väl vant sig. 

Påverkar Caya Pessar min menscykel?

Caya Pessar är helt fri från syntetiska hormoner och påverkar därför inte varken din ägglossning eller menscykel. 

Hur länge kan Caya Pessar sitta i?

Caya Pessar kan sitta i max 24 timmar åt gångenOm det sitter i längre än 24 timmar finns det risk för TSS "Toxic Shock Syndrome", även känt som "tampongsjukan". Det är samma sak som gäller det mesta som sitter i slidan - så som exempelvis tampong och menskopp. 

Kan jag använda Caya Pessar när jag har mens?

När du använder Caya Pessar är helt upp till dig. Om du vill ha samlag när du har mens så kan Caya Pessar fungera som en menskopp vid samlaget.

Vad är skillnaden mellan Caya Pessar och Milex Pessar?

Caya Pessar är ett ergonomiskt utformat pessar som är elastiskt och som endast finns i en storlek. Milex Pessar har funnits mycket längre och finns istället i sex storlekar där det är viktigt att användaren går till en barnmorska eller gynekolog som provar ut storleken innan användning. Båda varianter täcker större delen av övre slidväggen och livmodertappen och separerar på så sätt slidan i två delar. Det är viktigt att gå till en barnmorska eller gynekolog även med Caya pessar för att säkerställa att det sitter korrekt. 

Vad är skillnaden mellan Caya Pessar och FemCap Cervixpessar?

Caya Pessar är ett ergonomiskt utformat pessar som är elastiskt och som endast finns i en storlek. Caya Pessar täcker istället större delen av övre slidväggen och livmodertappen och separerar på så sätt slidan i två delar. FemCap Cervixpessar finns i tre storlekar och påminner mer om en menskopp men som istället sitter runt livmodertappen. Det är viktigt att gå till en barnmorska eller gynekolog med båda varianter för att säkerställa att det sitter korrekt. 

Kan jag vara allergisk mot Caya Pessar eller Caya Gel?

Caya Pessar är tillverkat i 100% medicinsk silikon med en ring inuti silikonet som är i nylon. Allergi mot silikon är mycket ovanligt. Caya gel innehåller vatten, mjölksyra, natriumlaktat, cellulosa, sorbinsyra och vanillin. Allergi är mycket ovanligt. 

Kan jag ha Caya Pessar även om jag inte fött barn?

Caya Pessar kan användas oavsett om du har fött barn eller inte. Det som är viktigt är att det sitter korrekt, kontakta en barnmorska eller gynekolog för att få hjälp. 

Din barnmorska eller gynekolog ska kunna prova ut pessar och hjälpa dig med detta. Om du vill gå till en mottagning som garanterat har kunskap i området hittar du dessa här: 
www.cayapessar.se/karta

Vad kostar Caya Pessar?

I vissa landsting är Caya Pessar gratis för dig som användare. Om det inte är det i ditt landsting kan du beställa den här: Beställ här

Varför behöver Caya Pessar vara insatt minst sex timmar efter samlag?

Alla pessar räknas som barriärmetoder. En annan barriärmetod är kondom. Vid barriärmetoder så är tanken att du ska förhindra att spermierna når ägget genom att skapa en barriär. Vid användning av kondom hamnar spermierna i kondomen som sedan tas ut ur slidan. Vid användning av pessar hamnar spermierna istället i slidan, där stannar de sedan och pessaret förhindrar att de tar sig in i livmodern. Spermier kan endast överleva i slidan i några timmar, efter det kan de inte längre ta sig in i livmodern och till ägget. Därför så ska Caya Pessar sitta i minst sex timmar, för att säkerställa att inga spermier fortfarande kan simma in i livmodern.  

Varför kan Caya Pessar inte vara insatt i mer än 24 timmar? 

Caya Pessar kan sitta i slidan i upp till 24 timmar i taget. Om det sitter i längre än 24 timmar finns det risk för TSS "Toxic Shock Syndrome", även känt som "tampongsjukan". Det är samma sak som gäller det mesta som sitter i slidan - så som exempelvis tampong och menskopp. 

Hittar du inte svar på din fråga?